riso scotti vrste riža

KOJU RIŽU ODABRATI ZA KOJE JELO?

Uz pšenicu, riža je najrasprostranjenija žitarica na svijetu, čovječanstvu poznata već više od 5000 godina. Porijeklom iz Indije i Kine, u Europu je stigla zahvaljujući Aleksandru Velikom koji ju je donio sa svojih ratnih osvajanja u 8. stoljeću.

Riža se smatra jednom od najvrjednijih žitarica i osnovna je namirnica gotovo polovine čovječanstva. Ima veću energetsku vrijednost od većine ostalih žitarica, ali svejedno spada u dijetalne namirnice zahvaljujući njenoj hranjivosti i lakoj probavljivosti – brzo daje energiju i dobro utječe na crijevnu floru!

Služiti se može kao glavno jelo, prilog, dodatak salatama, juhama i ostalim jelima, a sve se češće koristi i u pripremi deserata i slatkih zalogaja. Na policama dućana sve je veći izbor različitih vrsta riže i puno puta ne znamo koju rižu odabrati za koje jelo.

Vrste riže prvenstveno se razlikuju s obzirom na oblik i veličinu zrna i tu razlikujemo rižu dugog, srednjeg i kratkog ili okruglog zrna. Riža dugog zrna ostaje zrnasta i lagana čak i nakon dugog kuhanja i idealna je za pripremu salata. Riža srednjeg i kratkog zrna sadrži više škroba, a kuhanjem omekšava i postaje ljepljiva pa je ovo zrno bolji izbor kod pripreme rižota. Rižu još razlikujemo s obzirom na boju – crna, crvena i ljubičasta, te način prerade.

Arborio

Riso Scotti Arborio riža je koja se može pronaći u gotovo svakom kućanstvu i najčešće se koristi kod pripreme rižota ili kao prilog glavnom jelu. Riječ je zrnu srednje veličine bogatom amilopektinom. Zahtijeva pažnju pri kuhanju, jer se u suprotnom lako može prekuhati.

Vialone Nano

Vialone Nano talijanska je sorta riže koju karakterizira fino, sitnije zrno. Rižoto pripremljen ovom vrstom riže je lagan i mekan. Vialone Nano preporuča se za pripremu salata s rižom i ostalih finih jela od riže.

Carnaroli

Riso Scotti Carnaroli je klasik među rižama i sam Riso Scotti brand je najpoznatiji upravo po ovoj riži. Razlog zbog kojeg se najčešće koristi kod pripreme rižota je taj što je odličnog okusa, kremasta je i trpi sitnije pogreške i manje zanemarivanje.

Odležana riža

Riža koja je prije prerade odležala (obično od godine do sedam godina) u posebnim klimatskim uvjetima. Carnaroli Invecchiato riža odležana je 18 mjeseci. Prvi je izbor chefova za superkremasti rižoto. Nakon 18 mjeseci „odmora“ na nižim temperaturama, sastojci škroba postaju stabilni, a zrno riže postaje strukturirano i kruto. Prilikom kuhanja oslobađa se manje proteina, vitamina i škroba, a tekućina i začini se bolje apsorbiraju. Ova bitna svojstva koja ju razlikuju od standardne riže, omogućuju pripremu pravog gurmanskog rižota.

Superfino

Sam naziv označava širinu zrna. Riječ je dugom, finom zrnu koje se može koristiti za pripremu rižota i ostalih finih jela od riže.

Ribe

Carnaroli bijela riža dugog zrna pogodna za pripremu složenih jela i idealna kao dodatak juhama i mestronima.

Roma

Bijela riža dugog i debljeg zrna. Tijekom kuhanja otpušta dosta škroba pa se može koristiti za rižota, a odlična je za pripremu pudinga.

Sant’ Andrea

Novija vrsta riže, dugog, ali manjeg zrna. Jednostavna je za kuhanje i preporuča se početnicima jer ju je teško prekuhati. Ima visok postotak amiloze pa se može korisiti i za rižote, a pogodna je za priloge glavnom jelu.

Originario

Bijela riža kratkog i okruglog zrna. Odlična je za juhe i variva te jela koja se pripremaju u pećnici. Uz to, pogodna je za pripremu kolača od riže, ali i svih ostalih slastica.

Basmati

Basmati internacionalna riža dugog zrna, jedinstvenog je okusa i brzo se kuha, a pri kuhanju se ne lijepi. Veoma je popularna u Indiji i Pakistanu pa ne čudi da je odlična za kombinacije azijskih i indijskih jela s rižom i povrćem, a mnogi je rado koriste i kao prilog. Ima neodoljivu slatko-cvjetnu aromu, a bogata je i mineralima i vitaminima. Zbog svih svojih posebnosti naziva se „kraljicom svih riža“.

Crvena riža

Crvena riža podrijetlom je s Himalaje i Kambodže. S obzirom na karakterističnu orašastu aromu često se služi samostalno kako bi okus došao do izražaja ili u kombinaciji s drugim žitaricama kao što su kvinoja ili smeđa riža. Riso Scotti Ermes integralnu crvenu rižu predlažemo da isprobate kao prilog, uz svježu salatu ili uz ribu.

Crna riža

Crna riža u prošlosti je bila rezervirana isključivo za kineskog cara zbog njezine dobrobiti za njegovo zdravlje: iznimno je hranjiva. Riso Scotti riža Gran Nero preporuča se uz ribu, rakove i školjke, hladne salate, mirisne rižote. Ugljikohidrati od kojih se sastoji lako se apsorbiraju, a ne posjeduje alergene koji mogu izazvati iritantne negativne reakcije.

Integralna riža

Integralna smeđa riža (riža cjelovitog zrna) razlikuje se po stupnju obrade. Riječ je o prehrambeno vrijednoj i nutritivno bogatoj namirnici. Mnogi olako odustaju od smeđe riže zbog duljine kuhanja. Riso Scotti tome je doskočio svojom integralnom smeđom rižom 10′. Za njezinu pripremu potrebno je svega 10 minuta, a upotrijebiti ju možete u pripremi svih jela: rižota, svježe salate, kao prilog… Njezin istaknuti okus dat će dodatnu notu vašim receptima. Integralna smeđa riža prehrambeno je vrijedna namirnica jer zadržava dio ovojnice i klicu zbog čega sadrži više hranjivih tvari.

Cijeli asortiman Riso Scotti riže možete pregledati i kupiti na našem NIKAS WEB SHOPU.