,

DEGUSTACIJA VINA RODARO U FOOD & WINE BARU GANEUM

Prošlog tjedna održana je prva degustacija vina Rodaro u ugodnom ambijentu Food & Wine Bara Ganeum u Lovranu. Imali smo čast predstaviti vina renomiranog talijanskog vinara Paola Rodara (Friuli-Venezia Giulia) u pratnji degustacijskog menija vrhunskog chefa Roberta Benzie.

S dolaskom prvih gostiju prostor restorana polako je počeo puniti ugodan žamor iz kojeg se dalo naslutiti da je sve spremno za još jednu hedonističku avanturu.

Kao piće dobrodošlice poslužen je pjenušac Brut Nature Metodo Classico Rodaro (60% crni pinot, 40% chardonnay). Lagani i dobro izbalansirani mjehurići pripremili su naša nepca i otvorili apetit za nastavak uživanja.

U prvom od pet sljedova serviran je carpaccio od brancina uz kojeg se savršeno sljubila dobro ohlađena Ribolla Gialla iz linije Fiore (svježa vina). Spoj mora i ozbiljnost svježe Ribolle našle su svoj zajednički jezik.

U drugom slijedu uživali smo u rižotu sa škampima i kozicama kojeg je idealno upotpunio Sauvignon L’evoluto (52 mjeseca “sur lie”). Svakim zalogajem sve se više mogao osjetiti savršen spoj kremoznosti rižota i profinjene evolucije Savignona.

Treći slijed nastavio se s mekanim pačjim prsima na podlozi od krumpira i kelja uz kojeg je serviran tradicionalni Schioppettino (tzv. Crna Ribolla) iz linije Romain (odležana vina). Note suhog bobičastog voća i lagane vanilije u Schioppettinu, pačjim su prsima pridodale dašak izvorne divljine

.

U predzadnjem slijedu prezentiran je Refosco dal Peduncolo Rosso (refošk crvene peteljke) također iz linije Romain. Vino je popraćeno telećim obrazinama u umaku od terana s rimskim njokom. Nježni komadi telećih obrazina i ugodni tanini Refosca stvorili su pravu gastronomsku fuziju za pamćenje.

Za kraj, u posljednjem slijedu, punjena čokoladna pralina i dvije verzije moussa uz čašicu vrhunske grappe Moscato di Marolo (Alba;Piemonte, 5 godina odležane) definitivno je stavilo točku na i.

Puni doživljaja i emocija istinski možemo reći da smo uživali u vrhunskoj eno-gastronomskoj predstavi vinarije Rodaro i chefa Roberta Benzie.

S osmijehom na licu i zadovoljenih apetita zatvorili smo još jedno poglavlje u našim eno-gastro avanturama.