RODARO
Rodaro je malo seosko poduzeće smješteno u srcu Colli Orientali kao dio talijanske vinske regije Friuli – Venezia Giulia. Obitelj Rodaro posvećena je uzgoju vinove loze još od 1846. godine. Gotovo cijelo stoljeće vino je prodavala isključivo obitelj, koja je pritom vodila i malu ruralnu oštariju (tal. osteria). Tek 60ih godina, uvođenjem traktora i ostalih strojeva, počeli su u potpunosti koristiti potencijal svog vinograda. Sve do tog razdoblja svi radovi u vinogradu obavljali su se ručno. Zahvaljujući predanosti Eda Rodara, koji je dan za danom provodio u vinogradu, te poslovnoj sposobnosti njegovog barata Luigia, obitelj Rodaro ubrzo je postigla status vodeće obitelji na području Cividale del Friuli.
Danas, kombinirajući intuiciju i ustrajnost, Paolo Rodaro – utjelovitelj šeste generacije vinograda iz obitelji, uz pomoć svoje supruge Lare, nastavlja ulagati i eksperimentirati s novim tehnikama kako u svom vinogradu, tako i u vinskom podrumu. Iskusno osoblje vinarije postalo je sastavni dio obitelji, te podupire Paolove kreativne napore i viziju.
Ljubav obitelji prema zemlji i krajnjem proizvodu – vinu te njihova želja za što boljim ostvarenjem prepoznaju se ne samo po količini proizvedenog vina, već i po njegovoj kvaliteti. Dva važna čimbenika zaslužna za proizvodnju kvalitetnih vina su spoj moderne opreme i drevne vinarske tradicije. Rezultat je raznolika kolekcija vina koja su vrlo individualna s obzirom na područje s kojega potječu.
Rodaro vina posjeduju oko 60 hektara vinogradske površine unutar koje se sve vinove loze nalaze u najboljem položaju, s gustoćom sadnje od 4.000 do 5.000 trsova po hektaru. Uzgajaju se prema tradicionalnom sustavu s 8-10 plodonosnih pupova po vinovoj lozi. U Rodaru također vode mali rasadnik u kojemu se uzgaja nekoliko sorti vinove loze kojoj prijeti izumiranje pa se na taj način određene vrste koje možda ne bi postojale, mogu proučavati i obrađivati.
Grožđe se ne kupuje od drugih nego svoja vina proizvode isključivo od grožđa uzgojenog u vlastitom vinogradu.