• Facebook
  • Twitter
  • Mail
  • Instagram
Tel. +385 51 704 800 | Fax. +385 51 271 220
Nikas
  • Naslovna
  • Brendovi
  • Kanali distribucije
  • Novosti
  • O nama
  • Kontakt
  • Shop
  • Menu Menu
Nalazite se ovdje: Početna1 / Brendovi2 / Domori

Domori

Domori je stvorio ime širom svijeta, zahvaljujući tome da je uvijek isključivo koristio najkvalitetniji kakao za izradu svojih proizvoda. Njegova čokolada se radi isključivo iz kakao paste i smeđeg šećera bez emulgatora, aroma i ostalih dodataka. Gianluca Franzoni – umjetničkog imena Mack Domori – je duša kuće Domori, i prvi koji je razvio sistem za degustiranjem vrhunske čokolade (aroma, bogatstvo okusa i njena čistoća). Iz toga se razvila današnja senzorska analiza čokolade. Domori je svjetski poznat po svojom CRU čokoladom. To je čokolada proizvedena samo od jedne vrste kakaa iz jednog podneblja: Venezuele, Perua, Madagaskara i Ekvadora. Domori je jedina tvornica u svijetu koja je angažirana i službeno priznata za projekt oporavak criollo kakaa na Haciendi San José u Venezueli.

Kakao se radi od kakao stabla- Theobroma Cacao što u prijevodu znači hrana bogova a otkriveno je još davno za vrijeme Maya. Prvi kakao stiže u Europu posredstvom Kristofora Kolumba ali tek 1528. godine Don Cortes donosi i opremu za pravljenje čokolade u Španjolsku. Zbog nedostatka kakaa u Europi recept za pripremu čokolade je ostao tajnom nekoliko stoljeća. Kakao stablo je tropska vrsta zimzelenog drva čije se prirodno stanište nalazi u donjem sloju prašume. Sve vrste divljih kakaa nalaze se u regijama gdje je količina oborina između 125 i 180 cm godišnje, temperatura zraka je visoka (između 18-21 ° C i 30-32 ° C) kao i vlažnost zraka (70 do 100%). Normalna visina biljke je između 5 i 10 metara. Nakon 2-3 godine drvo proizvede prekrasne crvene i žute cvjetove, a tek četvrte godine počne donositi plod. Criollo i Forastero su dvije glavne vrste kakaovca. One se razlikuju po strukturi, boji i broju zrna u plodu.

– Za Criollo kakao se pretpostavlja da su ga obrađivali srednjoameričke drevne civilizacije i visoke je kvalitete te na njega otpada manje od 15% svjetske proizvodnje čokolade.

– Forastero je iz podvrste Theobroma Cacao Sphaerocarpum i najviše se uzgaja u svijetu, a posebno u nizinama Amazone, u Brazilu i zapadne Afrike. Niže je kvalitete i od njega se radi većina čokolada u svijetu

Kakao u kontinuiranom ciklusu ima dva branja: prije i nakon kišne sezone. Uzgajivači beru mahune koje se otvaraju pomoću drvenih čekića te im se vade plodovi koji se stavljaju u košare ili listove banana te se ostavljaju 5-6 dana da fermentiraju. Plodovi promijene boju i postaju purpurno crveni do tamno smeđe. Jezgra se pretvara u alkohol i šećernu tekućinu te se počinje stvarati čokoladni okus. Nakon fermentacije plodovi se suše nekoliko dana tako im ostane negdje 6-7% vlage. Plodovi se zatim kuhaju na pari koji tim procesom poprimaju karakterističan miris i aromu jer procesom kuhanja nastaje oko 300 kemijskih spojeva. Plodovi se tada usitnjavaju i melju u gustu masu te hlađenjem postaju baza za sve proizvode od kakaa.

Web: www.domori.com

PreviousNext
1234

Potražite više naših proizvoda na web shopu

Web shop

Povezani brandovi

 

Sjedište

Nikas d.o.o.
Distributivni centar Nikas
Jušići 69/d, 51213 Jurdani
Hrvatska

Informacije

O nama
Brendovi
Partneri
Impressum
Pravila privatnosti

Ponuda

Hrana
Piće
Začini
Ostalo

Posljednje objave

  • Marin Nekić predstavio ljetno hit piće sa Riso Scotti napitcima
  • POSJET PARTNERA IZ DALMACIJE SREDIŠNJICI CAFFE DIEMME
  • PREMIJERA: PASTA VENERE x JRE
Copyright © Nikas d.o.o. | web by Tempus media
  • Facebook
  • Twitter
  • Mail
  • Instagram
Dammann Frѐres dammann-logo Agrimontana
Scroll to top
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva.Prihvaćam Odbijam Saznaj više
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Uvijek omogućeno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Spremi i prihvati