Međunarodni dan kave_illy
,

01. LISTOPAD – MEĐUNARODNI DAN KAVE

S prvim danom u listopadu svugdje u svijetu slavi se kava i njoj u čast obilježava međunarodni dan kave. Ova manifestacija pokrenuta je od strane Međunarodne organizacije za kavu (International Coffee Organization – ICO), a prvoga puta službeno je obilježena prije pet godina, 1. listopada 2015., u Milanu u sklopu EXPO 2015.

Koja je točno pozadina priče i poanta ovoga dana?

Inicijalna ideja ovoga dana je globalna proslava putovanja kave od farmi do opskrbljivača kave i prilika da se oda priznanje svim muškarcima i ženama diljem svijeta koji vrijedno rade na plantažama uzgajajući kavu koju toliko volimo.

Ovo je i pokušaj da se podigne svijest o nevoljama i neprilikama s kojima se svakodnevno susreću proizvođači kave te da se skrene pažnja na promicanje poštene trgovine kavom.

No, kao što je i za očekivati, ovaj dan koristi se promociju kave kao pića i sukladno tome u mnogim mjestima širom svijeta organiziraju se kreativni eventi s fokusom na kavu – najomiljeniji napitak na svijetu.

Ovim putem, kavi u čast, i mi koristimo priliku da sve naše vjerne kupce, kroz sljedećih tjedan dana, na našem web shopu razveselimo i nagradimo popustom od -20% na cijeli asortiman illy kave i illy aparata za kavu.

A sada nekoliko veselih poslovica u kojima će se pronaći svi istinski kavoljupci:

 

„Sve dok na svijetu ima kave, koliko loše stvari mogu bit?“ (Cassandra Clare)

„Ovoga trenutka radije bih da mi netko da kavu nego kompliment.“ (Louisa May Alcott)

„Ne mogu prestati pit kavu. Prestanem li pit kavu, neću biti u mogućnosti stajat, hodat ni slagati riječi u rečenicu.“ (Lorelai Gilmore)

„Dobra komunikacija jednako je stimulativna kao i šalica crne kave, te je jednako teško potom zaspati. “ (Anne Morrow Lindbergh)

„Kava i ljubav najbolji su dok su vrući.“ (njemačka poslovica)

„Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav.“ (turska poslovica)

„Kava treba biti crna kao noć, vruća kao pakao i slatka kao žena.“ (brazilska poslovica)

„Iza svake uspješne žene stoji značajna količina ispijene kave.“ (Stephanie Piro)

„Muškarac bi trebao biti poput kave – vruć, sladak i jak.“ (Marleen Dutch)

„Crna kao vrag, vruća kao pakao, čista kao anđeo, slatka kao ljubav!“ (Honoré de Balzac)

I zapamtite: statistički gledano kava je najomiljeniji napitak za početak dana, dokazano je da popravlja raspoloženje, smanjuje glavobolju, a kažu da djeluje i kao afrodizijak.

Autor: Laura Pulić