Meksička jela s tortiljama. Što sve mogu pripremiti s tortiljama.
,

MALA ABECEDA MEKSIČKIH JELA S TORTILJAMA

Nebrojeno puta susreli ste se s tortiljama, bilo u vlastitoj ili tuđoj kuhinji, na policama supermarketa, u restoranima… Pojmovi Burrito, Taco ili Chimichanga nisu vam strani, ili barem nisu potpuno strani. Međutim, još uvijek niste u potpunosti sigurni što naručiti kada gledate menu meksičkog fast food restorančića u kojem ste se našli ili što vas očekuje kada vas prijatelji pozovu na Enchiladu? Ako je tako, na pravom ste mjestu. Krenimo od početka.

Tortilja – kraljica meksičke kuhinje, naziv je za beskvasni kruh koji se priprema od kukuruznog ili pšeničnog brašna. Tijesto se priprema dodavanjem vode u brašno, a zatim se kuglice tijesta razvlače u oblik palačinke i peku.

Burrito

Meksičko jelo napravljeno od pšenične tortilje koje se nakon punjena dobro zamota u oblik valjka. Punjenje se priprema na razne načine, a najčešće sadržava kombinaciju mljevenog mesa, riže, graha, paprike, sira i umaka. Za njegovu pripremu koriste se Wraps pšenične tortilje, a punjenje ćete vidjeti tek kada krenete jesti.

Chimichanga

S obzirom na vrstu punjenja, odabir tortilje i način zamatanja chimichanga je slična burritu. Razlika je što se tako složena tortilja nakon zamatanja prži u dubokom ulju te prekriva blagim umakom i nasjeckanim sirom. Često se poslužuje uz grah i rižu.

Enchilada

Kukuruzna tortilja punjena komadićima mesa, lukom, grahom, paprikom, sirom i ostalim povrćem po želji, servirana s umakom od čilija na vrhu. Riječ enchilada zapravo znači „začinjena čili papričicama“. Umak od čilija trebao bi se staviti i na dno tortilje, a nakon punjenja i zamatanja i na vrh tortilje. Enchilada se tako pripremljena kratko peče u pećnici.

Fajita

Fajita je naziv za jelo meksičkog podrijetla koje se sastoji od mesa – govedine ili piletine karakteristično nasjeckane na trakice i pržene na tavi uz ostalo nasjeckano povrće. Pored punjenja (fajite) koje se služi odvojeno, samostalno se serviraju i pšenične tortilje, naribani sir, trakice zelene salate, a od umaka kiselo vrhnje, guacamole umak i ljuti salsa umak.

Huevos Rancheros

Naziv za jedno od najpoznatijih meksičkih doručka. Sastoji se od prženih ili poširanih jaja koja se poslužuju na manju kukuruznu tortilju te prelijevaju začinjenim čili umakom na bazi rajčice. Kukuruzne tortilje i jaja se prže odvojeno, a na svaku tortilju postavlja se jaje.

Nachos

Nachosi su kod nas poznatiji kao jedna od omiljenih grickalica i najčešće se kupuju kao gotov proizvod, slani ili s okusom sira. Izvorno se nachosi također spremaju uz pomoć kukuruznih tortilja. Ista se nareže na manje trokute koji se prže u ulju dok ne postanu hrskavi. Nachosi se tradicionalno služe kao predjelo, prekriveni mljevenim mesom, povrćem, sirom i umacima.

Quesadilla

Najčešće se sastoji od dvije kukuruzne tortilje postavljene jedna ispod druge između kojih se nalazi sir ili samo jedne preklopljene tortilje unutar koje se nalazi sir. Siru možete pridodati i sjeckano meso, povrće, umak. Grije se na tavi s obje strane, a zatim reže u trokute i jede kao finger food uz salsa umak, guacamole umak ili neki treći umak po vlastitom izboru.

Taco

Taco se sastoji od lagano pržene kukuruzne tortilje koja se puni mljevenim mesom uz obilje salate pa se stoga tortilja ne mota, već jednostavno presavije po sredini u oblik polumjeseca. Ostali dodaci uključuju luk, rajčicu, sir i salsu.

Taquito

Taquito je španjolska riječ za „mali taco“. Riječ je najčešće o prutićima piletine (puretine) umotanim u kukuruznu tortilju koja se potom poprži u ulju na tavi. Ovo tipično meksičko jelo poznato je i pod nazivom „Flautas“ („flauta“). Uz njih se gotovo uvijek služi kiselo vrhnje, ali može i neki drugi umak po želji.

Tostada

Ako vam je ostala koja viška tortilja od dana prije i nije dovoljno svježa za pripremu buritta ili tacosa, možete ju tostirati ili popržiti u dubokom ulju. Takva tortilja naziva se Tostada i služi se kao prilog jelima.

Autor: Laura Pulić