sushi_saitaku
,

SAITAKU: STEP BY STEP PRIPREMA SUSHIJA KOD KUĆE

Na našem web shopu možete pronaći gotovo sve što vam je potrebno za izradu sushija – najzdravijeg fast fooda na svijetu: listove sushi nori alge, rižu za sushi, ukiseljeni đumbir, wasabi pastu, rižin ocat, sojin umak, bambusove štapiće za jelo te podlogu za rolanje sushija. Uz to još po želji morate odabrati punjenje. Mi smo se odlučili za losos, mrkvu i krastavac.

SASTOJCI ZA 2-4 OSOBE

1. Korak: stavite kuhati sushi rižu prema uputama na pakiranju.

sushi riža

2. Korak: Mlaku rižu preselite u zdjelu, preko nje prelite rižin ocat i sve promiješajte. Prvo promiješajte žlicom ili štapićima, a zatim možete i rukom da se riža bolje sjedini. Cilj je za sushi dobiti slijepljenju rižu. Nakon miješanja pustite da se malo ohladi.

sushi riža     sushi riža

3. Korak: dok se riža kuha pripremite povrće. Krastavac i mrkvu ogulite, a zatim krastavac uzdužno prerežite na pola te mu pomoću žlice izvadite koštice. Krastavac narežite na trakice duge oko 10 cm i široke otprilike pola centimetra. Mrkvu također narežite na trakice i kratko ju blanširajte (svega par minuta) u kipućoj vodi da ne bude pretvrda u sushiju. Izvadite ju, ocijedite i ohladite.

          

4. Korak: losos očistite od kostiju (možete se poslužiti pincetom) te mu pomoću oštrog noža za filetiranje odstranite kožu. Narežite ga na trakice kao i povrće, kako biste pripremili *futomaki. Dio lososa narežite na tanke pravokutnike kako biste pripremili *nigiri.

         

5. Korak: Na podlogu za rolanje sushija stavite jednu sushi nori algu. Preko nje prstima stavite ¼ riže. Pripremite i malu posudicu s vodom u koju ćete umakati prste, kako vam se riža ne bi lijepila za njih. Rižu prstima raširite preko alge, ostavljajući po 1 cm prostora sa svake strane, kako bi kasnije lakše zarolali sushi.

         

6. Korak: Na sredini, po dužini, poredajte par trakica lososa, mrkve i krastavca. Zatim krenite rolati sushi. Pažljivo i jednakomjerno zarolajte algu uz pomoć bambusove podloge, lagano pritiskujući da se sve dobro „upakira“.

              

7. Korak: Narežite sushi na potpuno jednake komade, na oko 3-4 cm. Za nigiri, lagano namočite ruku i u njoj oblikujte rižu u pravokutnik. Vrh pravokutnika lagano premažite s vrlo malo wasabi paste te na njega položite prethodno narezane pravokutnike lososa.

    

8. Korak: Sve poslužite na pladnju, uz ukiseljeni đumbir, wasabi pastu i soja umak. Uživajte u sushiju!

sushi

*Futomaki = veliki cilindrični komad promjera oko 2 inča. U nadjevu može biti dva ili tri sastojka, a često je vegetarijanski

*Nigiri = duguljasti komad riže stisnut dlanom, a na kojemu se nalazi dodatak

Hvala Nikolini (The Slice of Life) i chefu Matku Bukovcu!

Izvor: The Slice of Life