nove limenke illy mljevene kave

Ills art collection Robert Wilson

Robert Wilson je suvremeni umjetnik koji se bavi kiparstvom, koreografijom, slikarstvom, okušao se i kao redatelj  i kao glumac. On se smatra jednom od vodeća figura u eksperimentalnom kazalištu i kao pionir u korištenju vremena i prostora na pozornici. Njegove produkcije nadilaze konvencionalno kazalište, a  time je značajno redefinirao shvaćanje kazališta i opere. Originalnost njegove vizije je expressed- u kazalištu – kroz nove koncepcije vremena i prostora na pozornici, vrlo osobnu uporabu svjetlosti, dominantna središnjosti tijela, i temeljitog pristupa scenografiju.

Iz biografije umjetnika:

Robert Wilson (1941. Waco, Texas) razvio interes za arhitekturu, dizajn i slikarstvo još na Sveučilištu u Teksasu. Preseljenjem u New York 1963. pohađa Pratt Institute u Brooklynu, gdje je sudjelovao u postavljanu temelja u  eksperimentalnoj koreografiji plesa  radeći sa najboljim koreografima kao što su Merce Cunninghama,  Martha Graham i John Cagea.

Otvaranjem  Otvorenog kazališta, mjesta koje je postalo središte susreta umjetnika, obrtnika, domaćica, umirovljenika, gospodarstvenika, intelektualaca i djece, postavlja temelje škole Byrda. Robert Wilson nikada nije imao nikakvu formalnu obuku kao dramski pisac, a mnogi tvrde da je to izvor njegove velike originalnosti.

Robert Wilson espresso