Kikkoman
Povijest Kikkomana počinje u 17. stoljeću kada obitelj Mogi započinje proizvoditi tamno-smeđi začinski umak od soje, pšenice, vode i soli. Proizvodnju su započeli u Japanu, u gradu po imenu „Noda“, a smješten je na obali rijeke Edo. Dobra geografska pozicija omogućila je dobar pristup sirovinama te brzu i laku dostavu do rastućeg grada „Edo“, danas poznat kao Tokyo. Nizozemski trgovci su uskoro otkrili ovaj umak, i zajedno s drugim proizvodima, donijeli ga u Europu. Po dolasku u Europu nije bilo potrebno dugo vremena kako bi se Kikkoman našao u europskim dućanima, a ubrzo su uslijedila i priznanja na Expo-ima u Beču 1873. godine, te 1881. u Amsterdamu. Današnje ime Kikkoman Corporation poprima 1980. godine, a do tada je bio poznat kao Noda Shoyu Co. Ltd., te Kikkoman Shoyu Co. Ltd. Značenje riječi „kikko“ tumači se kao „kornjačin oklop“, a „man“ označava brojku „10 000“.
Prema japanskoj legendi kornjače žive 10 000 godina, pa su stoga simbol sreće, bogatska i dugovječnosti. Danas je Kikkoman lider na tržištu soja umaka, a njegovi su okusi zastupljeni u preko 100 zemalja svijeta uključujući japanski carski dvor za koji je Kikkoman službeni opskrbljivač.
Web: www.kikkoman.eu